Sposób przygotowania:
Kluseczki kładzione z masłem i cukrem
Jajka rozdzielić na żółtka i białka . Utrzeć żółtka z 2 łyżkami miękkiego masła. Białka ubić na pianę .
Zmieszać białka z utartymi żółtkami i 4 łyżkami wody , szczypta soli .Po woli dodawać mąkę tak by po zmieszaniu ciasto miało konsystencję kleistą ( nie może być wodniste )- jak trzeba to dodać wody .Zagotować wodę z odrobina soli . Moczyć we wrzątku łyżeczkę - nabierać ciasta i kłaść na wrzątek .Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Odcedzić. Resztę masła roztopić i polać kluski. Posypywać cukrem .
Zmieszać białka z utartymi żółtkami i 4 łyżkami wody , szczypta soli .Po woli dodawać mąkę tak by po zmieszaniu ciasto miało konsystencję kleistą ( nie może być wodniste )- jak trzeba to dodać wody .Zagotować wodę z odrobina soli . Moczyć we wrzątku łyżeczkę - nabierać ciasta i kłaść na wrzątek .Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Odcedzić. Resztę masła roztopić i polać kluski. Posypywać cukrem .