Sposób przygotowania:
Kluseczki na parze z jagodami
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/4 szklanki podgrzanego mleka i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, całe jajko i żółtko, wlać resztę mleka i rosnący zaczyn. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Wlać roztopione masło i dalej wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody wymieszać z cukrem i mąką. Z ciasta formować placuszki, do środka wkładać po łyżeczce jagód, formować kulki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, na wkładce ułożyć kluski, gotować pod przykryciem 15 minut. Gotowe kluski można ozdobić ulubionym sosem.