Sposób przygotowania:
Kluseczki serowe z nasionami chiaETAP 1:

Ser przemielić w maszynce lub zmiksować. Nasiona chia zamoczyć na 15-20 minut w wodzie.
Do miski wsypać obie mąki, dodać przemielony ser.
ETAP 2:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka i napęczniałe nasiona chia, wymieszać.
ETAP 3:

Pod koniec do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
ETAP 4:

Z przygotowanego ciasta na posypanej mąką desce utoczyć wałki, lekko spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę.
ETAP 5:

Ostrym nożem pokroić na skośne kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać usmażonym masłem, oprószyć mielonym cynamonem i cukrem, podawać.