djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kluseczki śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne danie na obiadek.

Kluseczki śląskie

Składniki:

Kluseczki śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki śląskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Taka masę ziemniaczaną wygładzić w naczyniu. Następnie należy podzielić ją na 4 części i jedną z tych cześci wyjąć i ułorzyć na pozostałych trzech. Na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aby znów powstała czwarta część masy ziemniaczanej. Wszystko razem wyrabiamy.Następnie z ciasta formujemy małe płaskie kuleczki i palcem robimy małe wgniecenie. Kluski gotujemy do miękkości. Do wody dodajemy odrobinę oleju, żeby kluski się nie sklejały.