reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kluseczki z białej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo delikatne kluseczki idealne na upały

Kluseczki z białej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluseczki z białej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z białej kapusty
Kapustę kroimy, dodajemy olej i na górę masło. Dusimy przez 20 min pod przykryciem, potem ściągamy pokrywkę i dusimy jeszcze 10 min. Po upływie 30 min, kapustę przekładamy na durszlak i pozostawiamy do odparowania i wystygnięcia. Wystudzoną kapustę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawy, obie mąki i bardzo starannie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub kładziemy łyżką na wrzącą wodę gotujemy kluski mały partiami 3-4 min od wypłynięcia Smacznego!!
Kluseczki z białej kapusty
Kapuste można pokroić na grubsze kawałki i podlać 2 łyżkami wody
Kluseczki z białej kapusty
Ugotowaną kapustę tzreba bardzo dokładnie dparować, inaczej ciasto będzie za rzadkie