Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluseczki z kaszy manny z wątróbkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluseczki z kaszy manny podawać z sosem lub posypane stopionym wędzonym boczkiem.

Kluseczki z kaszy manny z wątróbkami

Składniki:

Kluseczki z kaszy manny z wątróbkami

 

  • 20-25 dag wątróbek drobiowych
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szkl kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kluseczki z kaszy manny z wątróbkami
Kaszę mannę ugotować w 3 szklankach wody z dodatkiem kostki rosołowej, ostudzić. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Usmażoną wątróbkę, połączyć z ugotowana kaszą manną, dodać szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. z masy rękami formować kulki , obtaczać w mące, wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.