misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kluseczki z twarogu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kluseczki smakują zarówno z cynamonem i cukrem a także z zupką owocową.

Kluseczki z twarogu

Składniki:

Kluseczki z twarogu

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z twarogu
Ser dokładnie rozetrzeć z obiema mąkami i żółtkiem . Uwaga, gdy ser jest zbyt twardy, suchy mąki trzeba ująć, nie może być za twarde . Dodać szczyptę soli i troszkę cykru waniliowego do smaku wyrobić dokładnie i na gotującą się wodę kłaść kluseczki posługując się dwiema łyżeczkami . Jedną nabieramy masę a drugą zrzucamy do wody. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową.. Jeśli nie dajemy cukru do środka , do ciasta wtedy możemy kluseczki jeść na słono jak i na słodko.