migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kopytka-przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Kopytka świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie.

Kopytka-przepis podstawowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka-przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Kopytka-przepis podstawowy
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i zostawić aby całkowicie wystygły. Następnie dodać mąkę pszenną oraz jajka. Można dodać też łyżkę mąki ziemniaczanej, ale jak nie damy to też nic nie szkodzi.

Wyrobić ciasto, ale nie wyrabiać za długo do połączenia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki.

Lekko spłaszczyć ręka i pokroić kluski pod skosem w romby. Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia.

Ugotowane kopytka osączyć na sicie i podawać tak jak lubimy.


Kopytka-przepis podstawowy
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i zostawić aby całkowicie wystygły.
Kopytka-przepis podstawowy
Wyrobić ciasto, ale nie wyrabiać za długo do połączenia składników.
Kopytka-przepis podstawowy
Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki.

Tagi:

danie kluski