Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1120]

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te delikatne i złociste kluseczki z jabłkiem i cynamonem przygotowałam dla mojego synka, ale zasmakowały one także dorosłym członkom rodziny.

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem

ETAP 1:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy, a następnie blendujemy

Dynię pozbawiamy skórki i pestek. Miąższ kroimy w kostkę.

Do garnka wlewamy niedużą ilość wody, wkładamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy.

ETAP 2:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem
Puree z dyni łączymy z jajkiem oraz mąką

Przestudzone puree z dyni łączymy z przesianą mąką i jajkiem. Zagniatamy ciasto.

ETAP 3:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem
Ciasto zwijamy w rulon i kroimy jak na kopytka

Stolnicę posypujemy mąką.

Ciasto zwijamy w ruloniki i kroimy jak na kopytka.

ETAP 4:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem
Jabłko ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach.

W garnuszku roztapiamy masło, podsmażamy na nim jabłko.

ETAP 5:

Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonem

Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.

Kluseczki przekładamy na talerze, podajemy z przygotowanym jabłkiem, posypujemy cynamonem.