Sposób przygotowania:
Kluseczku dyniowe z jabłkiem i cynamonemETAP 1:
Dynię pozbawiamy skórki i pestek. Miąższ kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy niedużą ilość wody, wkładamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy.
ETAP 2:
Przestudzone puree z dyni łączymy z przesianą mąką i jajkiem. Zagniatamy ciasto.
ETAP 3:
Stolnicę posypujemy mąką.
Ciasto zwijamy w ruloniki i kroimy jak na kopytka.
ETAP 4:
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach.
W garnuszku roztapiamy masło, podsmażamy na nim jabłko.
ETAP 5:
Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Kluseczki przekładamy na talerze, podajemy z przygotowanym jabłkiem, posypujemy cynamonem.