kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kluski czeskie- do mięs i sosów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są wspaniałym dodatkiem do sosów warzywnych lub mięsnych. Ja najczęściej podaję je razem z gulaszem.

Kluski czeskie- do mięs i sosów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski czeskie- do mięs i sosów

 

Sposób przygotowania:

Kluski czeskie- do mięs i sosów
1. Bułki pokroić w małe kosteczki i prażyć na łyżce masła około 5 minut, mieszając.

2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z jedną łyżką masła. Następnie dodać mąkę, mleko, pianę z ubitych białek oraz uprażoną bułkę i wszystko razem wyrobić.

3. Z masy formować małe kluski, wielkości mniej więcej średniego ziemniaka. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować 7 minut . Podawać z sosem.
Kluski czeskie- do mięs i sosów
Najlepiej smakują z gulaszem wieprzowym!