Sposób przygotowania:
Kluski czeskie- do mięs i sosów
1. Bułki pokroić w małe kosteczki i prażyć na łyżce masła około 5 minut, mieszając.
2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z jedną łyżką masła. Następnie dodać mąkę, mleko, pianę z ubitych białek oraz uprażoną bułkę i wszystko razem wyrobić.
3. Z masy formować małe kluski, wielkości mniej więcej średniego ziemniaka. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować 7 minut . Podawać z sosem.
2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z jedną łyżką masła. Następnie dodać mąkę, mleko, pianę z ubitych białek oraz uprażoną bułkę i wszystko razem wyrobić.
3. Z masy formować małe kluski, wielkości mniej więcej średniego ziemniaka. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować 7 minut . Podawać z sosem.
