Sposób przygotowania:
Kluski śląskie (białe)
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Zmielone ziemniaki włożyć do miski, podzielić na cztery części, wybrać ¼ masy ziemniaczanej i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać 1 jajko, odrobinę masła, sól do smaku i wszystko razem wymieszać razem z wcześniej odłożoną ¼ części masy ziemniaczanej. Formować małe kuleczki robiąc wgłębienie w środku kluski aby mógł się tam zbierać sos mięsny. Zagotować w dużym garnku wodę z solą i do wrzątku wrzucać partiami kluski. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 3 minuty. Łyżka cedzakową wyjmować ugotowane kluski na sito i krótko polać zimna wodą. Wyłożyć na półmisek. Podawać do mięs jako drugie danie. Uwaga: Ciasto na kluski wyrabiać gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.