kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Kluski dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można podawać je na słodko ze śmietana lub drobno koperkiem wówczas możemy od sosu dodać soli ziołowej, która bardzo fajnie zmieni smak.

Kluski dyniowe

Składniki:

Kluski dyniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski dyniowe
Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka.

Tagi:

dynia