Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kluski francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno

Kluski francuskie

Składniki:

Kluski francuskie

 

  • 10 dag mąki krupczatki

 

 

  • 5 jaj

 

Sposób przygotowania:

Kluski francuskie
Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym do datkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę). 100 g - 235 kcal