Kluski grysikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku, wsypać kaszę

Kluski grysikowe

Składniki:

Kluski grysikowe

 

 

 

  • 3 jaja

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski grysikowe
Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku, wsypać kaszę mannę i przesianą mąkę, wlać mleko, bardzo dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 min, poczym delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Łyżką formować niewielkie kluseczki, wkładać do osolonego wrzątku, gotować ok. 3 min, odcedzić. Podawać z topionym masłem i cukrem albo polane słodkim sosem lub sokiem owocowym. 100 g - 145 kcal