Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kluski leniwe Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

klasyka i jedno ze wspomnień dzieciństwa...

Kluski leniwe Pyzy

Składniki:

Kluski leniwe Pyzy

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe Pyzy
Ser biały zmielić albo przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. Dosypywać mąkę stopniowo wyrabiając ciasto - ma być miękkie ale zwarte, może się nieco lepić do rąk. Odrywać po kawałku, toczyć wałeczki na posypanym mąką blacie i kroić je na ukośne kluski. Gotować partiami w osolonym wrzątku 2 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu osączyć. Na talerzu polać zrumienioną bułką tartą z masłem i posypać cukrem w/g uznania.