pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Kluski mięsne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

dodatek do zup lub samoistne danie

Kluski mięsne

Składniki:

Kluski mięsne

 

  • 3/4szkl.wody
  • 1/4kostki margaryny
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 10dag gotowanego mięsa
  • sól,pieprz,zielenina,tłuszcz do kraszania

Sposób przygotowania:

Kluski mięsne
wodę z dodatkiem tłuszczu zagotować.Do wrzątku wsypać mąkę i trzymając naczynie na ogniu mieszać drewnianą łyżką do chwili,gdy ciasto stanie się szkliste.Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku bez przerwy mieszając.Na końcu dodać zmielone mięso i wyrobić.Kłaść łyżką maczaną w wodzie nieduże kluski do wrzącej osolonej wody.Kluski podawać polane tłuszczem i posypane zieleniną z surówką