Sposób przygotowania:
kluski na parze
Mleko z masłem zagotować zminiejjszych ogień i wsypać jedna szklankę mąki dokładnie rozcierac drewnianą łyżką aby nie było grudek odstawic do przestygniecia Rozprowadzic drożdze niewielką ilością cieplego mleka dodając łyżeczkę mąki pozostawic na 5-10 minut by podrosły dodac je do zaparzonego ciasta wraz z reszta mąki i całymi jajkami dobrze wyrobic drewnianą łyżką ( ciasto powino tak gęste by można było formowac z niego kule ) pozostawic w ciepłe na 15 minut by trochę podrośło Formować kule wielkosci małego jajka aby nie kleiło się do rąk trzeba je posypac mąką kule kłaść łyżką na posolony wrzatek i od chwili wypłyniecia gotować 5 minut wyjmować łyżką cedzakową podawać sosem truskawkowym lub tłuszczem Smacznego
zuzi
mloda
Sarenka
mamqa