Sposób przygotowania:
Kluski na parze nadziewane borówkami
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki, przykryć, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut. Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem ( kilka odłożyć do dekoracji) Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
edytaha