Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski na parze nadziewane borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski na parze to smaczne i tanie danie.

Kluski na parze nadziewane borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze nadziewane borówkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze nadziewane borówkami
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki, przykryć, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut. Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem ( kilka odłożyć do dekoracji) Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
Kluski na parze nadziewane borówkami
Z przygotowanych składników zrobić gładkie ciasto drożdżowe
Kluski na parze nadziewane borówkami
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę
Kluski na parze nadziewane borówkami
Rozwałkować wycinać duże krążki i nakładać borówki
Kluski na parze nadziewane borówkami
Dokładnie zlepić formować kule przykryć i odstawić do wyrośnięcia