szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kluski na parze z sosem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski na parze z sosikiem owocowym

Kluski na parze z sosem owocowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze z sosem owocowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z sosem owocowym
Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, wyrośniętymi drożdżami i jajkiem. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formować kluski, które parujemy ok 10-15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki, można również zetrzeć na tarce. Jabłka podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki i cukier trzcinowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut aż jabłka rozmiękną. Dodajemy jogurt, szczyptę cynamonu i mieszamy. Gotowe kluski podajemy polane przygotowanym gęstym sosem.
Kluski na parze z sosem owocowym
Z podanych skłądników przygotowujemy ciasto i parujemy kluski
Kluski na parze z sosem owocowym
Obrane jabłka kroimy na małe kawałeczki
Kluski na parze z sosem owocowym
Dodajemy cukier trzcinowy i kawałki truskawek
Kluski na parze z sosem owocowym
Pod koniec dodajemy jogurt i szczyptę cynamonu i mieszamy