Sposób przygotowania:
Kluski na parze z sosem owocowym
Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, wyrośniętymi drożdżami i jajkiem. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formować kluski, które parujemy ok 10-15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki, można również zetrzeć na tarce. Jabłka podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki i cukier trzcinowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut aż jabłka rozmiękną. Dodajemy jogurt, szczyptę cynamonu i mieszamy. Gotowe kluski podajemy polane przygotowanym gęstym sosem.