aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest to jedno z moich ulubionych dań, czyli mięciutkie, pachnące kopytka. Tym razem podałam je z sosem marchwiowo pieczarkowym.

Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy sos marchwiowo pieczarkowy.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut. 

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i dusimy przez 10 minut. 

W kubku mieszamy śmietanę z wodą i mąką, wlewamy do pieczarek z marchewką, energicznie mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sos pieprzem. 

Ugotowane ziemniaki tłuczemy i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich mąkę i jajko oraz sól i wyrabiamy masę. Następnie przekładamy ją na blat oprószony mąką i wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto ziemniaczane. 

Następnie formujemy długi wałek i lekko spłaszczamy go. Nożem kroimy w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Wrzucamy je na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, obok wylewamy sos marchwiowo pieczarkowy. 
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je.
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Dodajemy starte na tarce marchewki, solimy.
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Wlewamy wymieszaną śmietanę z mąką i wodą. Wciskamy czosnek i mieszamy sos.
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Potłuczone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem oraz solą na jednolite ciasto.
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Kroimy kopytka i gotujemy je przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.