Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem marchwiowo pieczarkowym
Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy sos marchwiowo pieczarkowy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i dusimy przez 10 minut.
W kubku mieszamy śmietanę z wodą i mąką, wlewamy do pieczarek z marchewką, energicznie mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sos pieprzem.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich mąkę i jajko oraz sól i wyrabiamy masę. Następnie przekładamy ją na blat oprószony mąką i wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto ziemniaczane.
Następnie formujemy długi wałek i lekko spłaszczamy go. Nożem kroimy w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Wrzucamy je na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, obok wylewamy sos marchwiowo pieczarkowy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i dusimy przez 10 minut.
W kubku mieszamy śmietanę z wodą i mąką, wlewamy do pieczarek z marchewką, energicznie mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy sos pieprzem.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich mąkę i jajko oraz sól i wyrabiamy masę. Następnie przekładamy ją na blat oprószony mąką i wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto ziemniaczane.
Następnie formujemy długi wałek i lekko spłaszczamy go. Nożem kroimy w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Wrzucamy je na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, obok wylewamy sos marchwiowo pieczarkowy.