Sposób przygotowania:
Kluski na parze z jogurtem owcowym
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, olej, jajko, sól i dokładnie wyrobić ciasto.( robione ręcznie, powinno odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, odcinać po kawałku i formować okrągłe pączki lub ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Do garnka wlać do 1/3 wysokości wody, położyć wkładkę do klusek na parze. Gdy kluski zaczną rosnąć układać w odstępach na wkładce, szczelnie przykryć i gotować około 10 minut. Rozłożyć na talerze, polać jogurtem, sosem lub polewą czekoladową.