Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski na parze z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marmoladę można zastąpić powidłami lub dżemem

Kluski na parze z marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski na parze z marmoladą

 

  • 1/2 kg mąka,
  • 300 ml mleko,
  • 4 dag drożdże,
  • 7 dag masło,
  • 2 szt żółtka,
  • 4 łyżki cukier,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 1/2 szkl marmolada,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z marmoladą
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier, szczyptę soli, 1 szkl mąki i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałą mąkę, cukier waniliowy i żółtka. Ciasto dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać roztopione, ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklaneczką krążki, na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu, przykryć drugim krążkiem i zlepiać. Pozostawić aby podrosły. W rondlu zagotować wodę, położyć perforowaną wkładkę, układać po kilka wyrośniętych krążków i gotować pod przykryciem kilka minut. Podawać gorące polane sosem czekoladowym.
Kluski na parze z marmoladą
Etap 1
Kluski na parze z marmoladą
Etap 2