Sposób przygotowania:
Kluski na parze z marmoladą
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier, szczyptę soli, 1 szkl mąki i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałą mąkę, cukier waniliowy i żółtka. Ciasto dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać roztopione, ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklaneczką krążki, na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu, przykryć drugim krążkiem i zlepiać. Pozostawić aby podrosły. W rondlu zagotować wodę, położyć perforowaną wkładkę, układać po kilka wyrośniętych krążków i gotować pod przykryciem kilka minut. Podawać gorące polane sosem czekoladowym.
sakura