Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kluski owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kluski owsiane podawać z warzywnymi sałatkami lub surówkami - proste danie wegetariańskie.

Kluski owsiane

Składniki:

Kluski owsiane

 

Sposób przygotowania:

Kluski owsiane
Płatki zalać ciepłą wodą i zostawić na pół godziny. Następnie wrzucić je do wrzącego mleka z dodatkiem masła i soli, mieszając, gotować, aż się rozkleją. Zmieszać płatki z jajkami i mąką i wyrobić ciasto. Metalową łyżką formować małe kluski i wrzucać na osolony wrzątek, mieszać, by nie przylepiły się do dna. Kiedy się ugotują, wlać zimną wodę do garnka, odcedzić kluski i wyłożyć na półmisek. Polać stopionym masłem i posypać tartą bułką.

Tagi:

jajko tarta jajka