olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kluski po węgiersku(2)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

słodkie kluseczki zapiekane z dodatkiem twarożku i mleka.

Kluski po węgiersku(2)

Składniki:

Kluski po węgiersku(2)

 

  • 150g mąki
  • 400g sera twarogowego
  • 3 jajka
  • ok. 2/3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • łyżka tłuszczu do formy

Sposób przygotowania:

Kluski po węgiersku(2)
Mąkę przesiać, polączyć ze zmielonym twarozkiem i białkami , wymieszać na niezbyt twarde ciasto. Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek o grubości 1cm, pokroić na 5cm kawałki, smażyć partiami na gorącym tłuszczu. Przelożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Żółtka utrzeć cukrem, wymieszać z mlekiem, wlać do przygotowanych klusek i zapiec w gorącym piiekarniku.