Sposób przygotowania:
Kluski śląski z sosem.
Kluski śląskie: Ugotować ziemniaki.Ugotowane ziemniaki włożyć na stolnice,wbić jajka,dodać skrobię ziemniaczaną,dodać sól,pieprz i zagnieść ciasto.W czasie zagniatania podsypać mąką pszenną.Z powstałego ciasta formować okrągłe kluseczki,spłaszczać i robić w każdej wgłębienie.Gotować we wrzącej osolonej wodzie3 minuty od momentu wypłynięcie. Sos: Pokroić mięso w kosteczkę,umyć,włożyć do głębokiej patelni,przykryć przykrywką,wstawić na piec,dusić aż wyparuje woda,podsmażyć na oleju,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem,wegetą,dolać wody,podgotować,dodać rozmieszaną mąkę z wodą,jeszcze chwilkę gotować ,na koniec dodać śmietanę.