jolunia

jolunia

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kluski śląski z sosem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mogą być podane z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Kluski śląski z sosem.

Składniki:

Kluski śląski z sosem.

 

  • Kluski śląskie:
  • 2 kg ziemniaków,30 dag skrobi ziemniaczanej,5 dag mąki pszennej,2 jajka,sól,pieprz.
  • Sos:
  • mięsa wieprzowego,1 cebula,100 g śmietany słodkiej,2 łyżki mąki,pieprz,sól,wegeta,olej.

Sposób przygotowania:

Kluski śląski z sosem.
Kluski śląskie: Ugotować ziemniaki.Ugotowane ziemniaki włożyć na stolnice,wbić jajka,dodać skrobię ziemniaczaną,dodać sól,pieprz i zagnieść ciasto.W czasie zagniatania podsypać mąką pszenną.Z powstałego ciasta formować okrągłe kluseczki,spłaszczać i robić w każdej wgłębienie.Gotować we wrzącej osolonej wodzie3 minuty od momentu wypłynięcie. Sos: Pokroić mięso w kosteczkę,umyć,włożyć do głębokiej patelni,przykryć przykrywką,wstawić na piec,dusić aż wyparuje woda,podsmażyć na oleju,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem,wegetą,dolać wody,podgotować,dodać rozmieszaną mąkę z wodą,jeszcze chwilkę gotować ,na koniec dodać śmietanę.