Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Ugotowane przepuszczamy przez praskę.Gdy przestygną wkładamy je do miski(równo ugniatamy w misce)Dzielimy masę na cztery części.Wyjmujemy jedną część,w którą wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy kluski,robimy po środku dziurkę co by było miejsce na sosik;)
Kluski wrzucamy do lekko osolonego wrzątku.Gotujemy chwilkę od wypłynięcia(około 5 minut).
Najlepsze są z roladami śląskimi i modrą kapustką:)
Kluski wrzucamy do lekko osolonego wrzątku.Gotujemy chwilkę od wypłynięcia(około 5 minut).
Najlepsze są z roladami śląskimi i modrą kapustką:)