Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy i przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy formujemy ziemniaków kulę i dzielimy ją na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Formujemy z ciasta wałek, a następnie tniemy go na małe kawałki i lepimy z nich kluski.
Wrzucamy kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Formujemy z ciasta wałek, a następnie tniemy go na małe kawałki i lepimy z nich kluski.
Wrzucamy kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.