Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię kluski śląskie zarówno z sosem, jak i bez. Można je przygotować naprawdę szybko, a nawet zrobić więcej i zamrozić jeszcze surowe.

Kluski śląskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy i przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy formujemy ziemniaków kulę i dzielimy ją na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.

Formujemy z ciasta wałek, a następnie tniemy go na małe kawałki i lepimy z nich kluski.

Wrzucamy kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy je przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Kluski śląskie
Na stolnicy formujemy ziemniaków kulę i dzielimy ją na cztery części.
Kluski śląskie
Formujemy z ciasta wałek, a następnie tniemy go na małe kawałki i lepimy z nich kluski.

Tagi:

kluski