WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kluski śląskie czy też kluski z dziurką, mięciutkie, o specyficznej konsystencji. Idealne do pieczeni czy sosów.

Kluski śląskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Rozłożyć zmielone ziemniaki równomiernie w misce. Podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część ziemniaków i rozłożyć je równomiernie na pozostałych ziemniakach. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną wyrównując poziom z ziemniakami. Wbić jajka, wsypać sól i zagnieść jednolite ciasto.

Z ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować z nich kulki, kłaść na stolnicy i palcem robić w każdej kulce dziurkę, ale nie przerywając kluska na wylot.

Ulepione kluski wrzucić na osolony wrzątek. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa i surówki lub z np. z sosem pieczarkowym. Wyśmienicie smakują również odsmażone na drugi dzień na masełku.

Kluski śląskie
Ulepione kluski śląskie na stolnicy przed ugotowaniem
Kluski śląskie
Kluski śląskie polane sosem pieczarkowym

Tagi:

kluski danie