jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Kluski śląskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pychota podawana z rożnymi dodatkami:)

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać mąkę ziemniaczaną w stosunku 1 : 4 , czyli mniej więcej tak że 3 części ziemniaków , jedna część mąki ziemniaczanej , dodać jajko i wyrobic na masę , uformować kulki i zrobić dziurkę palcem .Wrzucić do osolonej wrzącej delikatnie wody i gotowac do 10 minut od czasu wypłynięcia na wierzch ,.Najbardziej smakują mi z gulaszem lub sztuką mięsa i sosem z dodatkiem modrej kapusty , tutaj akurat z kurczakiem i kapustą czerwoną..