Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać mąkę ziemniaczaną w stosunku 1 : 4 , czyli mniej więcej tak że 3 części ziemniaków , jedna część mąki ziemniaczanej , dodać jajko i wyrobic na masę , uformować kulki i zrobić dziurkę palcem .Wrzucić do osolonej wrzącej delikatnie wody i gotowac do 10 minut od czasu wypłynięcia na wierzch ,.Najbardziej smakują mi z gulaszem lub sztuką mięsa i sosem z dodatkiem modrej kapusty , tutaj akurat z kurczakiem i kapustą czerwoną..
malgorzata
Gość
Pozdrawiam i życzę smacznego !
Gość
Ale jaja!Nieprawda,że 1 :3! Właśnie 1 : 4.Trzeba wrócicawówki.Bo jest przecież 4 części ziemniaków a piąta dodana mąki ziemniaczanej.Ot co!