tparafiniuk

tparafiniuk

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kluski ślaskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki gotujemy obrane ze skórki

Kluski ślaskie

Składniki:

Kluski ślaskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski ślaskie
(*) Zeby kluski były dobre trzeba kupic ziemniaki które zawieraja duzo skrobi.Do tego nadają się "Vineta". Gotujemy 1,5 kg ziemniaków w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub maszynkę nawet ciepłe.Po ostudzeniu dodajemy 2 jajka, szczyptę soli i około40 dkg maki ziemniaczanej. To wszystko urabiamy w jednolita masę. Dzielimy na równe porcje i robimy wałeczki o jednakowej średnicy. Wałeczki kroimy na jednakowe kawałki z których urabiamy kuleczki a nastepnie lekko zgniatamy robiąc takie małe dyski. W garnku 5l nastawiamy wodę lekko posoloną i po zagotowaniu wkladamy kluseczki. Gotujemy okolo3minuty. Podajemy z omasta zrobiona ze słoninki i wędzonego boczku z dodatkiem lekko zarumienionej cebulki. SMACZNEGO!!!!!!

Tagi:

jajko jajka mak