Sposób przygotowania:
Kluski ślaskie
(*) Zeby kluski były dobre trzeba kupic ziemniaki które zawieraja duzo skrobi.Do tego nadają się "Vineta". Gotujemy 1,5 kg ziemniaków w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub maszynkę nawet ciepłe.Po ostudzeniu dodajemy 2 jajka, szczyptę soli i około40 dkg maki ziemniaczanej. To wszystko urabiamy w jednolita masę. Dzielimy na równe porcje i robimy wałeczki o jednakowej średnicy. Wałeczki kroimy na jednakowe kawałki z których urabiamy kuleczki a nastepnie lekko zgniatamy robiąc takie małe dyski. W garnku 5l nastawiamy wodę lekko posoloną i po zagotowaniu wkladamy kluseczki. Gotujemy okolo3minuty. Podajemy z omasta zrobiona ze słoninki i wędzonego boczku z dodatkiem lekko zarumienionej cebulki. SMACZNEGO!!!!!!
tparafiniuk
Robiłem z innych ale to nie to co z tych odmian.
Gratuluję i dziękuję.