TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Kluski śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, bardzo proste, tradycyjne danie

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie możemy odlać z nich wodę, studzić i zmielić w maszynce lub drobno rozgnieść. Ziemniaki wkładamy do miski. Wyjmujemy dokładnie ćwierć ziemniaków i na ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wcześniej odłożone ziemniaki i wszystko razem mieszamy i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już dobrze ugniecione formujemy z niego kulki z dziurką w środku. Gotujemy w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju, by się nie sklejały. Możemy podawać z sosami, skwarkami lub naszymi ulubionymi dodatkami. Smacznego.