pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do gniecenia ziemniaków można użyć praski

Kluski śląskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki gotujemy, w lekko osolonej wodzie. Następnie mielimy je lub gnieciemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do głębokiego talerza lub garnka i równomiernie rozkładamy. Następnie dzielimy na 4 części i tą 1/4 wyjmujemy. W to miejsce wsypujemy mąki tak aby poziom znowu był równy. Następnie dodajemy tą 1/4 i mieszamy z mąka ziemniaczaną. Prościej mówiąc dodajemy mąkę w ilości 1/4 ziemniaków ale nie wagowo tylko powierzchniowo. Ciasto mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kluski i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłynął na powierzchnię są gotowe.
Kluski śląskie
Kluski śląskie