Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia i wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 jednolite cześci, z czego 1 część ziemniaków wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo i szczyptę soli, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, formować małe kulki, spłaszczać, a na środku robić w nich małe, okragłe dołki.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
misia53
jovi
tak, przepraszam, źle to zobrazowałam.