jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kluski śląskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jaj, podawane z wysmażonym boczkiem i cebulką lub rozmaitymi sosami:)

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia i wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 jednolite cześci, z czego 1 część ziemniaków wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo i szczyptę soli, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, formować małe kulki, spłaszczać, a na środku robić w nich małe, okragłe dołki.

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.