Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Kluski Śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podaje je często z sosem do dań mięsnych, lub okraszone stopioną słoninką.

Kluski Śląskie

Składniki:

Kluski Śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski Śląskie
Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki ubijamy w garnku po czym przekładamy do miski i dodajemy skrobie ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, szczyptę soli, następnie zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy okrągłe kluseczki, spłaszczamy i robimy w każdej dziurkę. Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane kluski wybieramy z wody łyżką cedzakową na talerz. Podaje je często z sosem do dań mięsnych, lub okraszone stopioną słoninką.