Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kluski śląskie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto. Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min. Polane stopioną słoninką mogą stano wić samodzielne danie. Są też znakomitym dodatkiem do pieczonych lub duszonych mięs. 100 g - 125 kcal