Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Podawać polane sosem mięsnym, grzybowym lub stopioną słoninką jako dodatek do pieczeni mięsnych.

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zmielić na maszynce do mięsa i wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Do zmielonych ziemniaków dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, rozbite jajko, sól i zagnieść szybko ciasto (nie wyrabiać, bo rzednie). Z ciasta formować kulki z zagłębieniem w środku. Zagotować wodę z solą,, kluski rzucać na gorącą wodę. Gotować 3 minuty, po wypłynięciu na powierzchnię, odcedzić.