madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kluski śląskie 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski smakują najlepiej polane ulubionym sosem.

Kluski śląskie 9

Składniki:

Kluski śląskie 9

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie 9
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Z przeciśniętych ziemniaków formujemy kule, a następnie tniemy ja lekko nożem na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie do całości dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki oraz solimy do smaku i wyrabiamy dokładnie gładką masę. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, a następnie w każdej kulce robimy palcem dołek. Tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je na wolnym ogniu do momentu, aż wypłyną. Odcedzamy na durszlaku.