WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluski śląskie bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięciutkie lekko ciągnące się kluseczki z ziemniaków z dodatkiem maki ziemniaczanej i soli.

Kluski śląskie bez jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie bez jajek

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie bez jajek

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, umyć i włożyć do garnka. Wlac niewielką ilość wody i ugotować ziemniaki do miękkości.
Odcedzic posolić i utluc. Pozostawić do wystygnięcia.
Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.
Ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak aby utworzyla jeden poziom z ziemniakami. Dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formowac w kulki. W kulce robic dziurkę palcem ale nie na przelot. Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Kluski śląskie bez jajek
Kluski śląskie w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kluski śląskie bez jajek
Kluski śląskie po ulepieniu ułożone na desce
Kluski śląskie bez jajek
Zagniecione ciasto na kluseczki śląskie w misce
Kluski śląskie bez jajek
Mąka ziemniaczana dosypana do zmielonych ziemniaków