BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Roladki schabowe z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam roladki ze schabu. Roladki wyszły bardzo smaczne a podsmażone pieczarki i ser dodały roladką pysznego i niepowtarzalnego smaku.

Roladki schabowe z pieczarkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Roladki schabowe z pieczarkami

 

  • kotlety schabowe 3 szt,
  • musztarda 2 - 3 łyżki,
  • pieczarki około 500 g,
  • ser żółty 3 plasterki,
  • sól i pieprz biały do smaku,
  • cebula 1 szt,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z pieczarkami
Schabowe opłukać, osuszyć a następnie rozbić przez folię na większy płat. Płaty oprószyć lekko solą i posmarować musztardą.

Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą.

Przyprawić białym pieprzem i solą do smaku. Ostudzić. Ostudzone podsmażone pieczarki rozłożyć porcjami na przygotowanych schabowych.

Na pieczarkach ułożyć kawałki plastrów sera żółtego. Zwinąć ciasno w rulon, obwinąć nitką kuchenną i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Smażyć z każdej strony na złoty kolor po 10 - 15 minut.

Po tym czasie dołożyć pieczarki które nam zostały, dolać wody i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut.

Roladki wyjąć na talerz a z powstałego płynu przygotować sos.

Sos zabielić śmietanę.
Roladki schabowe z pieczarkami
Schabowe kotlety po opłukaniu i osuszeniu rozbić
Roladki schabowe z pieczarkami
Rozbite płaty schabowe opruszyć solą, posmarować musztardą
Roladki schabowe z pieczarkami
Pieczarki oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć razem z obraną, pokrojoną cebulą
Roladki schabowe z pieczarkami
Na przygotowanych płatach rozłożyć farsz pieczarkowy oraz kawałek sera żółtego
Roladki schabowe z pieczarkami
Zwinąć w roladki, obwiązać nitką kuchenną i oprószyć mąką
Roladki schabowe z pieczarkami
Podsmażać na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony po około 15 minut
Roladki schabowe z pieczarkami
Po 20 minutach dodać pozostałe pieczarki do rolad ,podlać wodą i duśić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa około 40 - 50 minut
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki wyjąć a do powstałego sosu wlać śmietanę 30 % i pogotować jeszcze chwilę aby składniki się zredukowały