Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski śląskie ciemne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski mają ciemniejszy kolor, ponieważ część ziemniaków w cieście jest surowa.

Kluski śląskie ciemne

Składniki:

Kluski śląskie ciemne

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ciemne
Pól kilograma ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Drugą połowę zetrzeć na tarce, odcisnąć z wody w ściereczce. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Gorące połączyć z ziemniakami surowymi i mąką ziemniaczaną, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować okrągłe kluski, na środku robić małym palcem wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut od zagotowania. Podawać z sosem, mięsem i surówką.