izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kluski śląskie inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mała odmiana dla zwykłych i tradycyjnych klusek śląskich, bo zwykłe kluski wcale nie muszą być takie zwykłe.

Kluski śląskie inaczej

Składniki:

Kluski śląskie inaczej

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie inaczej
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków robimy puree za pomocą praski lub tłuczka do ziemniaków. Odstawiamy, aby przestygły. Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami. Do dużej miski wrzucamy puree z buraków, puree z ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczyptę soli, a także wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowe. Lekko je spłaszczamy i robimy palcem dziurkę pośrodku każdej kulki. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy ok. 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.