Sposób przygotowania:
Kluski śląskie inaczej
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków robimy puree za pomocą praski lub tłuczka do ziemniaków. Odstawiamy, aby przestygły. Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami. Do dużej miski wrzucamy puree z buraków, puree z ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczyptę soli, a także wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowe. Lekko je spłaszczamy i robimy palcem dziurkę pośrodku każdej kulki. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy ok. 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.