Sposób przygotowania:
Kluski śląskie ze szpinakową wkładką
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu lekko studzę i ugniatam na masę z jajkiem. Ugniatam ziemniaki w misce i uklepuje na gładko. Umyty koperek siekam. Masę przecinam na 4 części - ćwiartki i jedną z nich wyjmuję na talerz. w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak aby dokładnie zakryła puste miejsce (proporcje ziemniaków do mąki to 4:1). Dodaję wyjętą część ziemniaków i wszystko razem ugniatam. Gdy kleją się za bardzo można dodać mąki. Z powstałego ciasta lepię kuleczki i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut (od wypłynięcia może z minutkę) Delikatnie mieszam aby nie przywarły do dna. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam szpinak - podsmażam. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do szpinaku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i smażę i na koniec dodaję śmietanę. Kluseczki układam na talerzu i do każdej kluski wkładam łyżeczkę szpinaku.