pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kluski śląskie – płaskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kluski śląskie są idealne do sosów na słodko

Kluski śląskie – płaskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie – płaskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie – płaskie
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Bardzo dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Masę ziemniaczaną równomiernie rozkładamy w misce i wyjmujemy ¼. W to miejsce wysypujemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodajemy odjętą ¼ masy ziemniaczanej i całość mieszamy. Z wymieszanej masy formujemy spłaszczone kulki wielkości pięciozłotówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut do miękkości. Podawać polane sosem.
Kluski śląskie – płaskie
Składniki na kluski śląskie łączymy w dużej misce i mieszamy
Kluski śląskie – płaskie
Z wymieszanego ciasta formujemy płaskie kluski które będziemy gotować w lekko osolonej wodzie