Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski śląskie szare

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.

Kluski śląskie szare Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie szare

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie szare
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Surowe, obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę. Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.
Kluski śląskie szare
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce
Kluski śląskie szare
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z wody
Kluski śląskie szare
Surowe ziemniaki połączyć z ugotowanymi i dodać mąke ziemniaczaną
Kluski śląskie szare
Z ciasta formować kluseczki wielkości orzecha włoskiego