Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Kluski śląskie wg Babcigramolki :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką .

Kluski śląskie wg Babcigramolki : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie wg Babcigramolki :

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie wg Babcigramolki :
Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie NP. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.
Kluski śląskie wg Babcigramolki :
Kluski śląskie wg Babcigramolki :
Kluski śląskie wg Babcigramolki :