Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

kluski śląskie wg Edwarda

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pomysł na dani z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia

kluski śląskie wg Edwarda

Składniki:

kluski śląskie wg Edwarda

 

  • ziemniaki (ile macie, ja zazwyczaj wykorzystuję te, które mi zostały z poprzedniego dnia z obiadu
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • ewentualnie jajko (chociaż wcale nie jest konieczne)

 

Sposób przygotowania:

kluski śląskie wg Edwarda
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, (wtedy w kluskach nie będzie grudek) dzielimy na 4 równe części, jedną część odkładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie solimy, jedni do klusek dodają jajko, inni nie, sprawdzałam w książce "kuchnia śląska" Wery Sztabowej i wg autorki dodaje się jajko, więc i ja dodaję :) Składniki dokładnie wyrabiamy, formujemy niewielkie kuleczki, w każdej robimy wgłębienieGotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.