Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski śląskie wg Wafelek2601

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluskie śląskie możemy podawać same albo jako dodatek do obiadu.

Kluski śląskie wg Wafelek2601 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie wg Wafelek2601

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie wg Wafelek2601
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, ugotować ze szczyptą soli. Odcedzić, ostudzić, zmielić. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypywać mąki (ciasto ma się nie kleić). Z powstałego ciasta uformować kulki, na środku każdej wcisnąć palcem dziurkę. Zagotować wodę, posypać solą, dodać oliwę, żeby kluski się nie sklejały. Na gotującą się wodą wrzucić kluski, gotować kilka minut od wypłynięcia. Można podać np. polane sosem.
Kluski śląskie wg Wafelek2601
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa.
Kluski śląskie wg Wafelek2601
Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, wyrobić jednolite ciasto.
Kluski śląskie wg Wafelek2601
Uformować niewielkie kuleczki, palcem na środku każdej wcisnać dziurkę.
Kluski śląskie wg Wafelek2601
Gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.