Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z grzybami leśnymi
Ziemniaki obieramy i przepuszczamy je przez praskę. Wkładamy ziemniaki do miski, lekko je ugniatmy, wyjmujemy czwartą część po czym wypełniamy puste miejsce mąką ziemniaczaną. Wkładamyz powrotem ziemniaki, dodajemy olej i jajo - wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski śląskie z dziurką w środku. Obieramy cebulę i czyścimy grzyby. Szatkujemy drobno cebulę i szklimy ją na 1 łyżce masła. Grzyby kroimy w plasterki -dodajemy je do cebulki, dodajemy tymianek, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy grzyby do miękkości podlewamy odrobiną wody jeśli trzeba. Mąkę pszenną mieszamy z niewielką ilością wody. Dodajemy ją do grzybów. Zagotowujemy je po czym zaprawiamy wiejską śmietanką. Doprawiamy grzyby do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Gotujemy kluski śląskie w lekko osolonej wodzie. Podajemy je ze spora ilością sosu grzybowego.