Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kluski śląskie z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Miła odmiana zwyczajnych, ale jakże dobrych, klusek śląskich.

Kluski śląskie z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z koperkiem
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko oraz koperek. Wyrobić jednolitą masę. Z powstałej masy formować kuleczki, w każdej palcem odcisnąć dziurkę. W dużym garnku zagotować wodę, dodać olej i trochę soli. Na gotującą się wodę wrzucić kluski, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać same lub np. polane sosem.
Kluski śląskie z koperkiem
Z ziemniaków i reszty składników przygotowujemy kluski.
Kluski śląskie z koperkiem
Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju.
Kluski śląskie z koperkiem
Kluski odcedzamy i przelawamy zimną wodą.
Kluski śląskie z koperkiem
Gotowe kluski podajemy odrazu po przygotowaniu.