SUPERPRZEPIS

Kluski ślaskie z kurkami i brokułami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kluski ślaskie z kurkami i brokułami Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne i na obiad i na kolacje czy na podwieczorek

Składniki:

Kluski ślaskie z kurkami i brokułami

 

  • Kluski śląskie 500 gram
  • kurki 300 gram
  • śmietana 400 gram 30%
  • sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Winiar 1 sztuka
  • brokuły świeże 400 gram

Sposób przygotowania:

Kluski ślaskie z kurkami i brokułami
1-Kurki gotujemy w lekko osolonej wodzie jakieś 30 minut
2- Brokuły gotujemy same różyczki w lekko osolonej wodzie 25 minut
3- Po ugotowaniu kurki idą na patelnie podsmażamy je na 3 łyżkach oleju posypujemy sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym Winiary mieszamy dodajemy śmietanę i mieszamy
4- Kluski śląskie gotujemy 5 minut odcedzamy i pod zimna woda przemywamy dodajemy je do sosu
5- Brokuły odcedzamy
6- Sos z kluskami i kurkami przekładamy do miseczki żaroodpornej i wkładamy brokuły podajemy jemy póki gorące jest najlepsze
Kluski ślaskie z kurkami i brokułami
Zaczynamy od gotowania i smażenia kurek z dodatkiem sosu sałatkowego czosnkowo ziołowego winiar
Kluski ślaskie z kurkami i brokułami
Sos wyglada rewelacyjnie kurki podsmażone palce lizac
Kluski ślaskie z kurkami i brokułami
Dodajemy ugotowane kluski najlepiej mrzemyć je zimna woda wtedy nie ma glamzy wymieszać w sosie
Kluski ślaskie z kurkami i brokułami
Wykladamy na talerze wychodza 4 pokazne porcje bardzo pyszne

Tagi:

sosy brokuły